Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Δεν είναι επιχειρηματίας...



Ο ρόλος του δημοσίου τομέα, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να είναι επιτελικός και ελεγκτικός. Θα πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις και τους κανόνες, για τον υγιή επιχειρηματικό ανταγωνισμό και να φροντίζει για την εφαρμογή τους, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα μονοπωλίων ή ολιγοπωλίων.Στην περίπτωση των κοινωφελών επιχειρήσεων είναι να φροντίζει για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, για τις οποίες η επιχειρηματικότητα δεν έχει ενδιαφέρον.Και εκεί όμως με ορθολογισμό.Δεν επιδοτείς π.χ. δρομολόγια αστικών λεωφορείων για να κάνουν επίσκεψη στα χωριά τους οι συνταξιούχοι και να χρειάζονται π.χ. 2,5 ώρες για μια απόσταση 50 χλμ. 

Ο ρόλος του δημοσίου τομέα ΔΕΝ είναι να παριστάνει τον επιχειρηματία. Η κρατικοποίηση του Ο.Α.Σ.Θ, όσα χρήματα και να διαθέσει τώρα από τον κρατικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση, για να μας πείσει ότι οι ιδεοληψίες της είναι σωστές, μακροπρόθεσμα θα αποτύχει γιατί βασίζεται στην ίδια αρχή που δημιούργησε το προβληματικό μονοπώλιο,που υποτίθεται ότι διορθώνει, αυτή του κρατισμού. H διοίκηση του κρατικού πλέον φορέα από κομματικά στελέχη,δεν γεννά σε κανένα πολίτη, την ελπίδα, για κάτι διαφορετικό. 

Τα προβλήματα του Ο.Α.Σ.Θ. οφείλονται στην ελλειμματική λειτουργία του κράτους στους ρόλους που πρέπει να έχει και προανέφερα.

Αυτά και έτερον ουδέν, αναμένοντας και το πόρισμα των ειδικών από την ομάδα εργασίας, που έχει συστήσει για το θέμα, το ΤΕΕ ΤΚΜ. Όπως έχει αποφασίσει η ΔΕ του τμήματος, θα λάβουμε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς της πόλης, που διαφωνούν με την κρατικοποίηση του Ο.Α.Σ.Θ. ,σχετικές πρωτοβουλίες από Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου