Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Επιταχυντής των έργων ο δήμος Θεσσαλονίκης



(άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στη thessnews.gr στις 16/9/2020)

Η νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης συμβάλει τον τελευταίο χρόνο ενεργά ως επιταχυντής στις διαδικασίες ωρίμανσης σημαντικών έργων υπερτοπικού χαρακτήρα, όπως οι αναπλάσεις της ΔΕΘ, του παραλιακού μετώπου και της περιοχής του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ, η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, το μετρο κ.α.

Παράλληλα επιδιώκει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες την απρόσκοπτη δημοπράτηση και εκτέλεση σημαντικών έργων στο χώρο ευθύνης της,με σκοπό αφενός την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της πόληςμας και αφετέρου την επανεκκίνηση της οικονομίας της μια και τα τεχνικά έργα αποτελούν σημαντικό οικονομικό πολλαπλασιαστή.

Όμως η πανδημία του κορωνοΐού έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στη διαδικασία δημοπράτησης και εκτέλεσης των δημοσίων έργων και μελετών. Για να μπορέσουν οι φορείς ανάθεσηςδημοσίων συμβάσεων να ανταποκριθούν στην υγειονομική και οικονομική κρίση θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί.

Καταρχήν προς αυτή την κατεύθυνση η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει επισημάνει προς τα αρμόδια υπουργεία πως ο Ν.4412/16 που αποτελεί το πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις,είναι απαραίτητο να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα. Διατάξεις όπως π.χ. αυτή που ορίζει τις κληρώσειςτων μελών επιτροπών διαγωνισμών από διάφορους φορείς πολλές φορές υποστελεχωμένους , δημιουργούν στην περίοδο της πανδημίας σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δημοπράτησης των έργων και των μελετών. Πολλές φορές τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες φαινομένων όπου για να ολοκληρωθεί μια διαγωνιστική διαδικασία έπρεπε να συνδυαστούν παράγοντες όπως οι άδειες ειδικού σκοπού του προσωπικού, οι παρουσίες υπαλλήλων με την εκ περιτροπής εργασία στις υπηρεσίες τους και το βεβαρημένο πρόγραμμά του φορέα τους.

Συνεπώς αλλαγές όπως ο ορισμός των επιτροπώνμόνο από στελέχη του φορέα που αναθέτει μια σύμβαση-εφόσον τα διαθέτει- είναι απαραίτητες για την επιτάχυνση των διαδικασιών και αποτελεί αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης όπως και όλων των αναθετουσών αρχών με μεγάλο τεχνικό έργο, προς την πολιτεία.

Ακόμη ο Δήμος Θεσσαλονίκης αξιοποιεί αυτή τη δύσκολη περίοδο,διαγωνιστικές διαδικασίες ανάθεσης που προβλέπει η ισχύουσα Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως οι συμφωνίες πλαίσιο έργωνκαι μελετώνπου έχουν μικρότερο διοικητικό κόστος και είναι ταχύτερες . Μεγάλες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, στις γειτονιές της πόλης και στον ηλεκτροφωτισμόδρομολογούνται με αυτό τον τρόπο, το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα συνεχίζουμε την ωρίμανση έργων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση όπως το πολιτιστικό κέντρο στους σταύλους Παπάφη, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον πολιτιστικό-τουριστικό περίπατο του άξονα Αριστοτέλους-Λ. Νίκης με κατασκευή προέκτασης με deck κατά μήκος της, και η ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου. Μάλιστα για την τελευταία θα υπογραφεί στα τέλη του μήνα σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και της Εγνατία Οδός Α.Ε. που θα εκπονήσει και τις μελέτες με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Τέλος μια εξίσου σημαντική προσπάθεια καταβάλλεται για την ανασυγκρότηση και  την ενίσχυση με προσωπικό και τεχνικά μέσα, των συνεργείων κατασκευών και συντηρήσεων του ΔήμουΘεσσαλονίκης, ώστε να μπορέσουν να διευρύνουν το πεδίο των παρεμβάσεων τουςστις υπάρχουσες  υποδομές της πόλης, των οποίων η ανανέωση-συντήρηση είναι σημαντική για κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου