Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Διάλογος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών: Ακόμη ένα μαύρο κουτί…


Πριν από δεκαπέντε ημέρες περίπου, ψηφίστηκε από τη Βουλή ο Ν. 4439. Στο άρθρο 29 του Νόμου, ορίζεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί το επόμενο πεντάμηνο, για τον  επανακαθορισμό των όρων, για την άσκηση του επαγγέλματος του Διπλωματούχου Μηχανικού και διευρύνονται οι ειδικότητες οι οποίες εντάσσονται τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).
Εν ολίγοις θα συσταθεί μια εννεαμελής επιτροπή από το υπουργείο υποδομών, στην οποία θα συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος του ΤΕΕ και η οποία με την υποστήριξη 13 τριμελών ομάδων εργασίας -ανά ειδικότητα- θα εισηγηθεί εντός πέντε μηνών σχέδιο Π.Δ. που θα ορίζει τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος και τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών. Οι ομάδες εργασίας -ανά ειδικότητα- θα αποτελούνται από δύο…πανεπιστημιακούς και ένα εκπρόσωπο συλλόγου,  σχετικών με την κάθε ειδικότητα.
Πρόσφατα -και προεκλογικά- με αφορμή την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου που τελικά ψηφίστηκε, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Στασινός, δήλωσε ότι «μας προσβάλλουν και μας υποτιμούν» ως φορέα, οι κυβερνητικοί παράγοντες, και εν μέρει έχει δίκιο. Όμως  ποιο ήταν και το «δια ταύτα» του προσχηματικού και ελλειμματικού δημοκρατικά, «διαλόγου» που οργάνωσε ο ίδιος τους τελευταίους 18 μήνες στο ΤΕΕ, για το θέμα? Είναι και αυτό…»μαύρο κουτί» για τον πρόεδρο?
Και έτσι δια της… καθυστερήσεως, για ακόμη ένα ζήτημα, το ΤΕΕ,  το οποίο θα έπρεπε  να έχει τον πρώτο λόγο, τρέχει πίσω από τις εξελίξεις χωρίς ουσιαστικά να έχει πρόταση, εξαιτίας της οργανωτικής ανεπάρκειας και της πολιτικής ατολμίας των διοικούντων του!

(Σημειωτέον είναι, ότι ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΕ είχε δεσμευθεί σε συνάντηση του με τη ΔΕ του ΤΕΕ ΤΚΜ, πριν από…10 μήνες, ότι θα ξεκινήσει διάλογος στο ΤΕΕ και με τη συμμετοχή των περιφερειακών τμημάτων του και ενώ υπάρχει προκαταρκτική πρόταση ομάδας εργασίας από την Κ. Μακεδονία για τον τρόπο απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων, σε όσες ειδικότητες και βαθμίδες δεν έχουν θεσμοθετημένο επαγγελματικό αντικείμενο,από το ΤΕΕ  ακόμη περιμένουμε τη διανομή του υλικού και την έναρξη του…διαλόγου .)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου